Darutechnika és műhelyfelszerelés

MAGAS MINŐSÉGŰ ESZKÖZBESZERZÉS - egy helyen, problémamentesen!

Daru -és anyagmozgató rendszereink tökéletes megoldást nyújtanak az ipari munkafolyamatok számos területén.

A moduláris kialakításoknak köszönhetően minden egység személyre szabható és a feladat követelményeinek megfelelően optimalizálható.
A munkaterületek közötti és a létesítményen belüli szállítási és egyéb emelési feladatokhoz kíváló minőségű eszközöket kínálunk.

 

MEGBÍZHATÓ és BIZTONSÁGOS iparági rendszerek és redszerelemek: 

Munkaállomási könnyű darurendszer

A munkaállomások könnyű darurendszerei olyan mozgásszabadságot biztosítanak,
amely a nagyobb, terjedelmesebb daruknál nem tapasztalható.
A teher mozgatását derékszögű koordinátarendszerrel leírható téglatest alakú térben végzik.

Tökéletesek a precíz, ismétlődő feladatokhoz, felhesználóbarát kialakításukkal javítják
a termelékenységet. Zökkenőmentes működésükről, könnyű használatukról és hatékony teljesítményükről ismertek, mivel a gyártási műveleteket dedikált emelési képességgel
segítik elő az anyagmozgatási feladatok hatékonyságának és biztonságának javítása érdekében.

A rendszer minden csatlakozása csavaros csatlakozás, mely megkönnyíti a rendszer telepítését
és könnyen adaptálhatóvá teszi a változó elrendezési követelményekhez.
Ezzel a konstrukcióval maximalizálhatók a felfüggesztési távolságok, mely jelentős megtakarításokhoz vezet, köszönhetően az alacsonyabb anyagköltségeknek, a kevesebb felfüggesztési alkatrésznek és a gyorsabb beépítési időnek.

A rendelkezésre álló tartozékok széles választékával szinte minden igény kielégíthető, magas szintű működési képességet és kockázatcsökkentést garantálva a beruházási költségek kordában tartása mellett. A rendszer ellátható manuális, vagy elektromos mozgatású haladóművekkel és láncos emelőkkel.

A gyártóüzemekben gyakran használt munkaállomási könnyű felső daruk általában legfeljebb 2t emelőképességgel rendelkeznek. A zárt profilú konstrukciójuknak köszönhetően rendkívül tartósak, ellenállnak a pornak.

A munkaállomási könnyű daruknak sokféle neve lehet: Könnyű portáldaru, függődaru, munkaállomási daru, híddaru, stb. Ezeket a címkéket felcserélhetően használják az iparágban a munkaállomási darurendszer menevezésére. Fontos megjegyezni, hogy a munkaállomás daru nem nehéz gerenda vagy nehéz híddaru. A munkaállomási könnyű daru „hídja” a felső kereszttartó, amely a munkaállomási daru két párhuzamos vágánya között helyezkedik el. Az emelőkocsi a „hídon” áthaladva biztosítja az emelő balról jobbra történő elhelyezését. 

 

Forgódaru

A forgódaruk az egyik legelterjedtebb darutechnikai komponensek. A terhet heger-koordinátarendszerben mozgatják, akár 360º-os forgatási tartományban.
Kialkításuk szerint lehetnek falra szerelhetők, vagy oszlopos kivitelűek, manuális, vagy elektromos mozgatásúak, alul vagy felül merevített gémszerkezetűek.

A falra szerelhető daruk kiváló emelési megoldások olyan munkaállomásokhoz, amelyek falak vagy más függőleges elemek (oszlopok, gerendák stb.) közelében helyezkednek el. A falra szerelhető daruk más
meglévő darurendszerek (pl. felső/híddaruk) alatt is használhatók, hogy külön másodlagos emelési képességet
biztosítsanak, és lehetővé tegyék a kezelők számára a terhek könnyű és hatékony, precíz pozícionálását.
A falra szerelhető daruk fejrögzítő csappal rendelkeznek, amelyek ellenállnak a fej véletlenszerű felfelé mozdulásának.

Ideálisan használhatók forgalmas területeken és olyan létesítményeken, ahol több akadály van a fejük felett.
Gömbkaros kialakításának köszönhetően a falra szerelt daru működéséhez nincs szükség alapterületre vagy speciális alapokra, és hatékonyan kihajtható a felső daruk útjából.
Egyes alkalmazásoknál meglévő épületoszlopok vagy felső gerendák használhatók a gémkarok felszerelésére,
ami azt jelenti, hogy nincs szükség új alapokra, így költséges és időigényes épületszerkezeti változtatások takaríthatók meg.

Az autóipari műhelyekben, mérnöki gyártási létesítményekben és gyártóüzemekben általában megtalálható falra szerelhető daruk félkör alakú területen működnek,
és jellemzően belső használatra készültek. A falra szerelhető forgódaruk felszerelhetők manuális, pneumatikus, vagy elektromos működtetésű emelőrendszerrel.

Független fejszerelvényüknek köszönhetően a falra szerelhető daru két részből áll, ami megkönnyíti a telepítést. Ez az egyszerű fej/gémtengely csatlakozás
lehetővé teszi a külön telepítést, és maximális emelést biztosít az emelő számára, mivel az alsó mennyezeti akadály alsó oldalához nagyon közel szerelhető.

Az oszlopos forgódaruk (gémdaruk) egy szabadon álló, padlóra szerelt oszlopból és egy konzolos vízszintes gerendából, ún. gémből állnak. Elsősorban könnyű és közepes terhek függőleges emelésére és vízszintes manőverezésére szolgálnak rögzített forgási helyzetből. Alkalmasak olyan esetekben, amikor nincs rögzítési támasz a falra szerelhető daruhoz (például falhoz vagy más függőleges tartóelemhez). 

Az oszlopos forgódaruk a vezetési hatékonyság terén kiemelkedő teljesítményt nyújtanak sima mozgásukkal és
ergonomikus kialakításukkal. Lehetővé teszik a kezelők számára a rakományok pontos, erőfeszítés nélküli, hatékony
elhelyezését. A precíziós önbeálló görgőscsapágyak a felső forgócsapokban és tengelycsapágyakban zökkenőmentes működést és hosszú élettartamot biztosítanak, az oszlop elhelyezésétől és teherbírásától függően a gém lakár 360 fokos ívben forgatható.

Tökéletes megoldás olyan munkaállomásokhoz, ahol külön emelési képességre van szükség. A termelékenység növelése és a biztonságos munkakörnyezet biztosítása érdekében gyakran az összeszerelési vagy gyártási területek mellé szerelik. Használatosak különféle bel- és kültéri környezetben, a rakodódokknál, gyártóüzemekinél, ipari műhelybeállításoknál, stb. Az oszlopos forgódaruk felszerelhetők manuális, pneumatikus, vagy elektromos működtetésű emelőrendszerrel.

Mivel az oszlopra szerelt gémdaruk is meghatározott körkörös kerületen belül működnek, a telepítés előtti gondos tervezés elengedhetetlen.

 

Portáldaru

A hordozható vagy mobil daruk (bakdauk, portáldaruk) kisméretű felsőhídszerű darurendszerek, amelyek elég kicsik
és robusztusak ahhoz, hogy könnyen manőverezzenek a munkaterületen.
Többféle magassággal, teherbírással és fesztávval készülnek. A darurendszer görgői (kerekei) a névadó hordozhatóságot adják, megkönnyítve a mozgást a különféle terhek áthelyezéséhez és kezeléséhez az egész létesítményben.
Jellemzően acél, vagy alumínium vázszerkezettel készülnek, a főszerkezet több részre szerelhető, könnyen szállítható.
Az alacsony saját tömegnek és a moduláris felépítésüknek köszönhetően egyre elterjedtebbek az alumínium bakdaruk.
A mobil daruk felszerelhetők manuális, pneumatikus, vagy elektromos működtetésű emelőrendszerrel, speciális esetekben személyemelésre, mentési feladatokra is alkalmasak.
Alapesetben kiválóan alkalmazhatók segédeszközként gépek alkatrészeinek kiemeléséhez, szerszámok cseréjéhez, 
járműjavító műhelyekben, gyártósori tecnológiák kiszolgálásához.

 

Áramellátó és kábelvezető rendszer

A darutechnikai alkalmazások elengedhetetlen komponense az úszókábeles energia -és jelátviteli rendszer.
Ezek a pálya mentén rögzíthető rendszerek egyaránt alkalmazhatók kültéri és beltéri darukhoz.
Jellemzően egy C-sínből és tartozékaiból állnak: laposkábel, kábelkocsik, tartó elemek, profilzárók, biincsek, stb. 
A festoon rendszerű úszkábeles egységek modulárisak, így egyszerűen kiépíthetők és telepíthetők, a kívánt keresztmetszetű kábelhez illeszhetők. 
Munkánk során jórészt a 30x32 -es, vagy 39x56 -os tartóprofilú kialakításokhoz tervezett rendszert használjuk,
mely elérhető korrózióálló, illetve ATEX kivitelben is.

 

Emelő és haladómű

A láncos emelők és haladómvűveik (futómacskák) a legelterjedtebb és leginkább sokoldalú emelőeszközök, amiket a gyártásban, karbantartásban használnak nehéz anyagok szállítására vagy továbbítására. A láncos emelő, - mint a darurendszer egyik legfontosabb eleme -, az a berendezés, amely fizikailag végzi a teher emelését és süllyesztését.

A terhek biztonságos és hatékony manőverezésére és elhelyezésére tervezett láncos emelők minimálisra csökkentik a személyzetet és a tulajdont érintő lehetséges kockázatokat, miközben biztosítják, hogy a szállított áruk a rendeltetésükre kerüljenek. Nagyobb terhek mozgatásához drótköteles emelők beépítése javasolt. 

Szállítási programunkban minden igényt kilégítő eszközök találhatók normál, extrém és robbanásbiztos (ATEX) környezetbe egyaránt:

 

 

Tervezzen velünk!

A minél jobb hatékonyság elérése érdekében
az alábbi lehetőségekkel támogatjuk vállalkozását:

 

Konzultáció

Szakembereink válaszolnak kérdéseire, ha szükséges helyszíni látogatást szerveznek melynek során felmérik az egyedi műszaki igényeket.


Tervezés

Mérnökeink személyre szabott emelőrendszer-tervet készítenek, vagy olyan termékajánlatok kombinációját mutatják be, melyek megoldják
az emelési -és anyagmozgatási kihívásokat, miközben megfelelnek minden biztonsági és üzemeltetési követelménynek.
A tervezés során igyekszünk maximálisan figyelembevenni a költséghatékonyságot és a kivitelezési határidőket.


Gyártás

Amennyiben a tervezett rendszer vagy termékmegoldás jóváhagyásra kerül, megkezdjük a rendszerelemek gyártását, beszerzését és összeszerelését.
A gyártás magában foglalja a megrendelés teljes koordinációját, a mechaikai és elektromos szerkezetek ellenőrzését.


Szállítás és Telepítés

Szerelőink biztosítják a szállítási és telepítési feladatokat, szükség esetén üzembe helyezik a gépeket vagy berendezéseket, elvégzik a beállításokat.

 

 

2021 Texem - Minden jog fenntartva - A Texem Kft. minden szerzői jogot fenntart a tulajdonában álló minden szövegre, grafikus rajzra, valamint szoftverre vonatkozóan.