Függesztékek élvédelme

Kopásvédelmi és élvédelmi megoldások

Sarokvédők, kopásvédők és élvédők többféle kialakítással: tépőzáras, felfűzött, öntött, mágneses és rögzítés nélküli konstrukciókban.
Kiválóan alkalmasak acélsodronyköteles, láncos és műanyagszálas emelő függesztékhez.
Használatukkal egyaránt növelhető az emelendő teher és a függeszték védelme, valamint a függeszték élettartama.

Rendelhető konstrukciók:

A megfelelő élvédő kiválasztásával, műszaki alkalmasságával kapcsolatban forduljon szakembereinkhez!

 

A teher és a függeszték kapcsolatánál gyakran előfordul, hogy a függeszték olyan helyen érintkezik a teherrel (vagy közvetítő elemmel) amely nem emelőszem jellegű. Lehet pl. alácsapott, hurkolt vagy szorító kötözési mód. Lehet olyan eset is, amikor ugyan van megfelelő teherbírású és méretű emelőszem kialakítva az emelendő terhen, azonban ez úgy helyezkedik el, hogy a függeszték az emelési folyamat közben hozzáér vagy dörzsölődik emelendő tárgy egyes felületekhez. A hajlékony függesztékek élettartamának növelése, a teher sérülésektől való megóvása illetve az emelési folyamat kockázatainak csökkentése érdekében célszerű alkalmazni különféle él- és kopásvédő megoldásokat.

Alapvetően megkülönböztetünk:

  • kopásvédelmi megoldásokat és
  • élvédelmi megoldásokat.

A kopásvédők is elláthatnak kisebb mértékben élvédelmi feladatot is, azonban ezek jellemzően dörzsölő, koptató hatások függesztéket érő kivédésére szolgálnak. A kopásvédő sohasem  tekinthető teljes értékű élvédőnek. Az élvédők lehetnek különálló eszközök, melyeket a teher éles sarkaira kell helyezni a függesztékág alá vagy lehetnek olyanok is melyek a függesztékágra vannak „ráöntve”, felfűzve esetleg csatolva. Egyes esetekben hasonló megoldások alkalmazhatók élvédelemre rakományrögzítési feladatoknál is.

A teher élei és éles sarkai több problémát is felvethetnek. Élvédelem nélkül emelés közben sérülhet a teher, sérülhet a függeszték, akár a teher leejtése is előfordulhat. Ezek sérülési kockázatot jelentenek mind az emelés környezetében tartózkodó személyekre és vagyontárgyakra, mind az emelt teher illetve az emelőgép épségére vonatkozóan.

A hajlékony függesztékek névleges terhelhetősége bizonyos feltételekhez kötött, melyeket vagy a szabványok vagy a gyártói előírások tartalmaznak. Mind az acélsodronyköteles, mind a teherláncos, mind a műanyagszálas függesztékek esetében figyelembe meg kell az emelendő teher esetleges koptató, dörzsölő illetve vágó, hasító hatásait. 

 

A terhen elhelyezhető élvédők lehetnek:

  • standard, rögzítés nélküliek;
  • beépített mágnessel ellátottak.

A függesztéken lévő élvédők lehetnek:

  • „gyárilag” felfűzöttek;
  • utólagosan ráhúzottak;
  • öntött poliurátán réteggel ellátottak.

A kopásvédők a függesztékeken lehetnek:

  • felfűzöttek;
  • rávarrottak;
  • tépőzáras rögzítésűek. 

 

Egyes korlátozások: 

Acélsodronyköteles függesztékek esetében:

Éles sarkon emelés nem megengedett. Alácsapott kötelek esetében a minimális rádiusz a kötélátmérő 2×-ese.

Ahol hajlékony fül csatlakozik a teherhez a függesztési pont ajánlott átmérője a névleges kötélátmérő 5×-öse, de legalább 2×-ese legyen.

 

Műanyagszálas függesztékek esetében:

Az éles sarkon emelés nem megengedett. A teher sarkának rádiusza mindig nagyobb legyen mint emelőeszköz vastagsága.

A nagyobb rádiusz csökkenti a helyi túlterhelés veszélyét.

 

Teherláncos függesztékek esetén:

A névleges láncátmérő és a teher sarkának rádiusza függvényében a terhelhetőséget bizonyos esetekben csökkenteni kell egy redukáló tényezővel,
melynek szokásos  értékei az alábbi táblázatban találhatók: 

 

Terhelhetőség csökkenése a teher peremének rádiusza figyelembevételével

 

"d" = lánc névleges átmérője
100% WLL 70% WLL 50% WLL

 

Az adott feladathoz alkalmazható élvédők és/vagy kopásvédők kiválasztásához az emelési technológia illetve a teher jellemzőinek megfelelő ismerete szükséges. 

Rakományrögzítés esetén alapvető a teher stabil rögzítése és megóvása. A rögzítéshez szükséges nagyságú lekötőerő esetén azonban a teher (vagy rakat) sérülése is előfrdulhat,
melyet a rakományrögzítő is okozhat. Ennek elkerülésére megfelelően kiválasztott élvédőket kell alkalmazni.

Rakományrögzítők esetén alkalmazhatók: 

racsni alá helyezett;

szalagra felfűzött;

teherre helyezett védőeszközök.

Vissza a tetejére

2021 Texem - Minden jog fenntartva - A Texem Kft. minden szerzői jogot fenntart a tulajdonában álló minden szövegre, grafikus rajzra, valamint szoftverre vonatkozóan.