Emelőszemek

Nagyszilárdságú emelési pontok

Hegeszthető és csavarozható emelőszemek nehéz, nagyméretű gépek, berendezések, acélszerkezetek biztonságos emeléséhez.
Illeszthető konténeremelő szemek szabvány konténerek mozgatásához.
Megfelelő használatukkal - a biztonsági szabályok betartása mellett - igen nagy tömegű terhek is egyszerüen mozgathatók.
Kiváló minőség megbízható gyártóktól.


Egyéb információk:

Az emelőszemek fontos komponensei a szerkezeti elemek emelési technológiájának. Helyes kiválasztásuk, megfelelő alkalmazásuk kulcsfontosságú az emelés biztonsága szempontjából.

Az emelés módjától függően az egyes emelőszem-típusok eltérő mértékben vehetők igénybe, ezeket a terhelhetőségeket feltétlenül figyelembe kell venni az emelőszemek kiválasztásakor, az emelés megtervezésekor.
Feltétlenül meg kell győződni arról, hogy az emelőszem megmunkált talpa teljes felületén felfeküdjön az emelendő tárgyon, a felületnek megfelelő simaságúnak, tisztának kell lennie.
A megfelelő rögzítési mélység ill. becsavarási hossz, hegeszthető emelőszemeknél a fogadó szerkezet anyagminősége és megfelelő szilárdsága is minden esetben megvizsgálandó.

A csavarozható emelőszemek terhelhetősége függ a hőmérséklettől, a kötözés módjától, a terhelési iránytól, stb.
A konkrét emelési esetre ezeket a korrekciós tényezőkkel figyelembe kell venni.

Az emelőszemek rögzítési módjuk szerint lehetnek csavarozható vagy hegeszthető kivitelűek.

Anyagcsoport szerint gyártanak 

- standard emelőszemeket (DIN 580, DIN 582), 

- nagyszilárdságú emelőszemeket (8-as, 10-es szilárdsági osztályú) 

- illetve korrózióálló (INOX vagy Stainless Steel) emelőszemeket

 

Megkülönböztetünk fix (1), elfordítható (2), billenthető (3), vagy elfordítható és billenthető (4) emelőszemeket.

 

Fontos! Minden egyes alkalmazási esetben a kiválasztott emelőszem valamennyi jellemzőjét, beépítési és használati előírásait figyelembe kell venni. Az emelőszemek egyes használati szabályai részben eltéréseket mutatnak, ezért lényeges a konkrét helyre kiválasztott konkrét emelőszemre vonatkozó előírásokat betartani.

Az eltérő terhelési irányokra  és módokra vonatkozó szabályokat a  használati  információk tartalmazzák.Használat előtt ezeket el kell olvasni és be kell tartani!

A terhelési tényezők az alkalmazott emelőszemek számától és elhelyezkedésétől függően az alábbi kötözési módok szerint módosulnak!

Az emelőszemeket többféle módon lehet használni.
Végezhető emelés 1, 2, vagy 4 emelőszemmel, tengelyirányú vagy arra merőleges terheléssel illetve 2 vagy 4 ágú függeszték csatlakoztatással.
Egyes emelőszemek többféle módon is terhelhetők, a helyes szerelési és használati módokat a használati utasítások tertalmazzák.
Minden esetben meg kell győződni az emelendő tárgy, az emelőszem, a függeszték és az emelőgép megfelelő „illeszkedéséről”, a szabályos és biztonságos munkavégzés feltételeinek meglétéről.
Az emelőszemek használati szabályait mindig be kell tartani, túlterhelés vgy más szabálytalan alkalmazás nem megengedett.

Az emelőszemek gyártói különböző biztonsági tényezők figyelembe vételével tervezik a szerelvényeket.

A figyelembe vett szabályos használati módok esetén a nagyszilárdságú emelőszemek biztonsági tényezője legalább 4:1 de gyártanak emelőszemeket 5:1 és 6:1 biztonsági tényezővel is.

Fontos! Egyes hegeszthető emelőszemek kivitele megegyezhet a rakományrögzítésre használható eszközökkel, azonban azok biztonsági tényezője kisebb, emelésnél az ott megadott terhelési értékek nem alkalmazhatók!

Vissza a tetejére

2021 Texem - Minden jog fenntartva - A Texem Kft. minden szerzői jogot fenntart a tulajdonában álló minden szövegre, grafikus rajzra, valamint szoftverre vonatkozóan.